Hallo Prulleke,

Ben je al bijgekomen na mijn onthulling? Het zal voor velen van jullie misschien als donderslag bij heldere hemel geweest zijn maar voor mij broedde het al een tijdje. Vandaag leek het me slim om wat meer achtergrond te geven.

In den beginne…

Scrapbooken is een hele oude hobby en die vindt zijn origine in Amerika. Ik ben er zelf mee in aanraking gekomen toen ik steeds uitgebreider mijn foto’s wilde vastleggen. In 2001/2002 begon ik met steeds vaker wat teksten toe te voegen aan mijn albums en ging ik aandenken in te plakken. Dat is alleen verder gaan uitbreiden.

Layout van onze vakantie Amerika, september 2004

Ik denk dat het 2003 geweest moet zijn toen ik voor het eerst het echte scrapbooken ontdekte. Mijn eerste echte scrapbook album waar ik aan ben begonnen stamt uit 2004. Dat is het jaar dat mijn vriendje en ik op vakantie gingen naar Amerika. Wat waren we jong!

Afmaken

Het grappige aan dat album is dat het nog steeds niet af is. Ja, je leest het goed. Ik ben al bijna 20 jaar aan het werken aan mijn eerste album. Maar in de tussentijd heb ik wel verschillende andere albums afgemaakt en ik ben aan nog veel meer andere albums begonnen.

Layout uit Pleunie’s Eerste Jaar album, juni 2011

Nu hoor ik je denken dat dat dan toch net zo is als met mijn kaarten. Ik maak er een hoop en het is nooit echt klaar. Het grote verschil met kaarten is echter dat deze herinneringen, die ik heb verwerkt, prachtig zijn om terug te kijken. Zelfs wanneer het om hele oude pagina’s gaat, toen ik nog niet zo goed in het papier durfde te snijden en zo, hebben hun waarde. Ze leggen de herinneringen vast.

Vastleggen

Voor mij is iedere random layout (enkele bladzijde) of spread (twee bladzijden naast elkaar) die ik af heb, meteen waardevol. Sterker nog, zijn waarde ontstaat al in het moment dat de foto wordt genomen. Ik leer door te scrapbooken bewuster te leven. Ik kijk naar de verhalen die we willen vastleggen. De momenten die ons gewone leven bijzonder en uniek maken.

Op die manier leef ik in het moment zodat ik het later kan vastleggen in het verhaal van ons leven. Want dat vriendje waar ik mee naar Amerika ging is nu mijn man en de vader van onze 3 prachtige kinderen. Ons leven verandert zo snel. En door het vast te leggen in een scrapbook, kunnen we er keer op keer van genieten.

Mindfulness

Want zeg nou zelf, hoe vaak kijk jij je fotorolletje op je telefoon door? Weet je het verhaal dan nog? Met mijn albums kan ik onze herinneringen op tal van manieren delen. En dat doe ik graag. Het is een oefening in mindfulness. Leren focussen op het positieve en bewust aanwezig zijn in het moment. Als ik dan de foto’s verwerk in mijn album komt dat altijd gepaard met een diep gevoel van dankbaarheid. Dat mijn leven is zoals het is. Of dat we de nare dingen die gebeurde aankonden en hebben overwonnen.

Alle momenten

Ja, ik scrapbook ook de moeilijke momenten. Ik kan me levendig een pocket page voor de geest halen van een moment dat alle drie mijn kinderen, ieder om hun eigen reden, heel hard aan het huilen was. Dat was geen fijn moment. Maar wel een herkenbare voor vele ouders. Het hoort erbij en we overleven het.

Onopvallende momenten

Wat ik ook leuk vind om vast te leggen zijn de ongeziene verhalen. Zo heb ik een foto in een album zitten van onze straat op een dag dat het oud papier opgehaald werd. De eerste 3 huizen (wij zijn het derde huis) hadden allemaal kleine kinderen en dat kon je duidelijk zien op die dag. Bij iedere lantaarnpaal stonden dozen van Pampers en Zwitsal. Het is zo iets kleins, zo herkenbaar en zo makkelijk om over het hoofd te zien. Als je niet oplet is het moment al weer voorbij. Want nu zijn die kleine kinderen pubers die naar de middelbare school gaan. Zonder scrapbooking was het me waarschijnlijk niet eens opgevallen. En nu is het onderdeel van ons verhaal.

Onderdeel van mijn 2012 pocket page album

Projecten

Zoals je merkt zijn er dus verschillende onderdelen die ik wil vastleggen. Het verleden (want dat album moet echt af voor het echt 20 jaar geleden is dat we in Amerika waren!) en wat ik nu mee maak. Hiervoor gebruik ik verschillende manieren van scrapbooking en daar zal ik je de volgende keer wat meer over vertellen.

Heb jij vragen over scrapbooken? Stel ze me gerust in de comments onder dit bericht of stuur me een persoonlijk berichtje.

Veel knutselplezier

Leonie François

Onafhankelijk Stampin’ Up! demonstratrice