Hallo Prulleke,

Zoals ik gisteren al zei heb ik vandaag weer wat voorbeelden van de Online Catalogue Launch Party om met je te delen. Ik heb toen een uitgebreide suite presentatie gegeven met de Bloom Where You’re Planted suite. Dat bestond uit uitleg over de verschillende onderdelen die de suite opbouwen maar ik deelde ook heel veel ideeën en tips. Vandaag wil ik de step-it-up laten zien.

Step-it-up

Als je nog nooit hebt gehoord van de term step-it-up is het misschien handig als ik eerst uitleg wat het is. Wanneer je gaat knutselen kun je jouw projecten zo eenvoudig of uitgebreid maken als bij je past. In een step-it-up laat ik zien hoe je begint met een redelijk eenvoudige kaart en door steeds een tandje bij te zetten er een steeds uitgebreidere kaart van kunt maken. Het gaat niet persé om moeilijke technieken en ingewikkelde handelingen. Meestal is het gewoon meer verschillende spullen gebruiken en laagjes toevoegen. Zo zie je duidelijk dat er niet veel verschil zit tussen een ‘beginnerskaartje’ en eentje voor ‘gevorderden’. Ik gebruik de termen voorzichtig want gevorderden kunnen ook van clean & simple houden en dus een voorkeur hebben voor de eerste kaart en beginners voegen soms ook heel veel toe aan hun eerste kaartjes.

Basisniveau

Voor mijn eerste kaartje ben ik begonnen met het stempelen van de verschillende potten en planten. Vervolgens heb ik deze uitgestanst. Technisch gezien maakt dat de kaart misschien al geen beginners kaart meer omdat beginners niet noodzakelijk al een stansapparaat hebben, maar zij kunnen het ook met de hand uitknippen als ze geen alternatief hebben. Omdat de stempelset uit deze suite in het Nederlands PlantenPOST heet, moest ik denken aan de rechthoekige postzegel pons. Daarom heb ik met die pons 4 verschillende kleuren kaartkarton geponst om als achtergrondje te dienen voor de verschillende planten. Zo heb ik Soft Sea Foam gebruikt achter de Cinnamon Cider pot met Just Jade plantje, Pool Party achter de Cherry Cobber pot met de Evening Evergreen plant, Coastal Cabana bij een Cajun Craze pot en Shaded Spruce plantje en tot slot een Balmy Blue postzegel met daarop een Merry Merlot pot en Granny Apple Green hangplant. Door de potten met planten met Stampin’ Dimensionals te bevestigen ontstaat wat extra diepte.

Tandje bijzetten

Voor de tweede kaart zie je dezelfde elementen. Hier heb ik weer dezelfde potten en planten combinaties gestempeld en uitgestansd en ook dezelfde gekleurde kaartkarton matjes achter de planten geplakt. Deze keer zijn ze echter schots en scheef geplakt op een laag Sahara Sand kaartkarton waarop ik een bladen achtergrond heb gestempeld om een interessantere achtergrond te maken. Stapjes als een laagje kaartkarton toevoegen of stempelen in de achtergrond zijn eenvoudige manieren om wat extra’s aan je kaart toe te voegen. Bovendien kun je dit waarschijnlijk al doen met de materialen die je al in huis hebt.

Level Up

Voor de laatste kaart heb ik opnieuw een Sahara Sand laag toegevoegd maar deze keer heb ik hem wat relief gegeven met de Metselwerk embossing folder. Wat structuur aan je kaartkarton geven zorgt ervoor dat er schaduwen en diepte ontstaat. Het is bovendien iets dat niet alleen aangenaam is om te zien, we willen het ook graag voelen. Hier heb ik gebruik gemaakt van Brick & Mortar (Metselwerk) maar een van de andere (3D) embossingfolders had ook een prachtig resultaat gegeven.

Ik heb op de postzegel laagjes met dezelfde kleur inkt als het ponsje dezelfde bladeren gestempeld als van de plant die erop geplakt werd. Dit is opnieuw om onze ogen wat meer te prikkelen en het geeft wat extra detail voor als je de kaart een tweede keer, aandachtiger bekijkt. Het stempelwerk zie je misschien de eerste keer niet eens omdat het niet zo opvalt. Ik heb verder nog wat meer laagjes aan de planten toegevoegd en ook de aanvullende elementen gebruikt uit de stansenset om een wat complexere compositie te maken. Ik heb zelfs een verguld steentje toegevoegd die de hanger aan de muur houdt. Dat soort kleine details maken een groot verschil in hoe je de kaart ervaart.

Zo zie je dus hoe je in een paar simpele stapjes, met kleine toevoegingen van een redelijk eenvoudig kaartje naar een kaart gaat met veel meer detail er in. Wat vind jij het leukst om te maken? Eenvoudiger, uitgebreider of alle remmen los? En is dat ook wat jij het liefst ontvang? Soms zit daar ook een verschil in. Ik ben wel benieuwd naar jouw antwoord. Laat het me maar weten in de opmerkingen hier onder.

Ik hoop dat ik je weer een beetje heb geïnspireerd om een stapje extra te willen zetten op je creative pad en dat je misschien zelf ook eens probeert om een tandje bij te zetten.

Tot de volgende keer,

Veel knutselplezier,

Leonie

Onafhankelijk Stampin’ Up! demonstratrice