Hallo Prulleke,

Vandaag wil ik wat uitleg geven over CASE-en. Het is een term die je wel vaker voorbij hoort komen maar misschien ben je er nog niet bekend mee.

Inspiratie en plagiaat

Als je nieuw bent in het maken van kaarten dan is het fijn om te weten dat er absoluut niks mis met het namaken van kaarten die je ziet en mooi vindt. Het is de beste manier om technieken te oefenen en je stijl te ontdekken. Het probleem ontstaat echter wanneer je die nagemaakte kaarten op social media deelt onder jouw naam. Dat is niet fair. Het is namelijk niet jouw originele idee.

Vaak zul je echter merken dat je toch verschillen hebt met de kaart die je origineel hebt gevonden. Je hebt bijvoorbeeld een andere kleurcombinatie of een ander afbeelding gebruikt. Het kan zijn dat je het dessin papier niet hebt dat in het originele voorbeeld was gebruikt en dat hebt vervangen door iets heel anders. In dat geval is het nog steeds niet jouw eigen originele idee. Betekent het dan dat je jouw variant niet mag delen? Nee, absoluut niet. Delen is een van de belangrijkste aspecten van het kaarten maken. We doen het om elkaar te inspireren.

Het probleem is dat je het niet ‘jouw’ werk kunt noemen. De oplossing is CASE. Deze afkorting staat namelijk voor Copy And Share Everything. Doordat je in je beschrijving vermeld dat het originele idee was van … wie dat dan ook was, dek je jezelf in. Je loopt niet te koop met de ideeen van een ander, maar kan toch jouw variant delen.

waar ligt de grens?

Dat is een moeilijke vraag. Niet alleen omdat je soms maar heel weinig gebruikt van je inspiratie stuk maar ook omdat je soms oprecht niet bewust bent dat je iets hebt gezien van een ander. Als je een avond op Pinterest hebt zitten zoeken naar inspiratie met een bepaalde stempelset, dan kun je honderden kaarten gezien hebben en onbewust een element van een andere kaart gebruiken. Persoonlijk probeer ik zodra ik merk dat ik dingen van een andere kaart toepas, dit te vermelden. Ik denk dat je moet doen met jouw publicaties, zoals jij zou willen dat een ander dat bij jou zou doen. Maar als je alleen een kaart van een ander namaakt en daar verder geen reclame mee maakt en hem gewoon opstuurt naar iemand dan hoef je dat niet apart te vermelden in je kaart hoor.

voorbeelden

Ben je nu benieuwd naar een concreet voorbeeld van een case, dan kun je een kijkje nemen op mijn YouTube kanaal, Prulleke Creaties. Daar heb ik recentelijk 2 verschillende voorbeelden van een case geplaatst. Vergeet niet om een comment voor me achter te laten. Het is altijd leuk om te lezen wat je vindt van mijn filmpjes.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben na aanleiding van dit artikel of iets ander dat stempel, kaart, Stampin’ Up! of knutsel gerelateerd is, neem dan contact met me op. Ik maak graag wat tijd vrij om je te woord te staan.

Tot de volgende keer,

Leonie

Onafhankelijk Stampin’ Up! demonstratrice in Eindhoven en omgeving