Hallo Prullekes,

In mijn eerste blogpost van 2017 schreef ik dat ik het belangrijk vond om me meer te richten op educatie. Ik wil meer informatie geven en alles duidelijk uitleggen. Vaktaal is hier een belangrijk onderdeel van. Jullie zullen dan vanaf nu ook merken dat ik ‘vaktermen’ schuingedrukt zal schrijven en in een begeleidende blogpost nog een keer zal uitleggen. Mocht je dan ooit nog eens een term tegenkomen, dan kun je makkelijk terug vinden wat het is of wat het betekent.

Deze ‘De Wat Nou…?’ – serie zal per categorie gaan en zal steeds aangevuld worden na aanleiding van nieuwe blogposts. Ik zal wel proberen om de termen in alfabetische volgorde te houden, zodat jullie snel kunnen vinden wat jullie zoeken.

Cardstock
Stevig knutsel karton in verschillende kleuren eventueel met een structuur of relief.

Core Kit
De originele samenstelling van een Project Life set kaarten bestaande uit 616 gedessineerde kaartjes in de afmetingen 3×4″en 4×6″. In de kit zitten Filler Cards, Title Cards, Journaling Cards, First en Last Page Cards.

Cricut
Elektronisch snijapparaat van het merk Provo Craft.

Die Cuts
Uit papier/cardstock gesneden of gestansde vormen. Deze kunnen klein zijn maar ook een hele achtergrond van een 12×12″ layout bedekken. Ze bestaan in kant en klare setjes met kleuren en folie maar je kunt ze ook zelf maken met dies of een digitaal snijapparaat zoals de Silhouette of Cricut.

Dies
Metalen stansvorm die gebruikt wordt in combinatie met een soort mangel-apparaat.

Doily
Een papieren onderleggertje met een decoratieve rand. Meestal zijn ze wit en rond, maar voor de scrapbook industrie bestaan ze inmiddels ook in andere vormen en kleuren. Van oudsher werd de onderlegger gebruikt op een schoteltje of bordje.

Embellishments
Iedere vorm van versiering valt onder de term embellishment.

Enamel Shapes
Een sticker in de vorm van een bollende vorm van een soort plastic. Voorheen waren ze alleen als stippen verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn er vele vormen zoals bijvoorbeeld hartjes, pijlen en driehoekjes.

Filler Cards
De opvulkaarten in een core kit. Het zijn de kaartjes die voorzien zijn van een print en bedoeld zijn om zonder verdere versiering te kunnen worden gebruikt.

First Page Cards
De kaarten uit een core kit die als suggestie worden gegeven om op de eerste bladzijde van je Project Life album te gebruiken. Op de achterzijde van de kaartjes staat de plaats die aangeraden wordt om het kaartje te plaatsen.

Flair Badges
Metalen buttons maar dan zonder de prikpin om ze aan je kleding te bevestigen.

Journaling
De begeleidende tekst bij de foto’s.

Journaling Cards
De kaarten uit een core kit die bedoeld zijn om je journaling op te schrijven. Deze kunnen voorzien zijn van een prompt.

Last Page Cards
De kaarten uit een core kit die als suggestie worden gegeven om op de laatste bladzijde van je Project Life album te gebruiken. Op de achterzijde van de kaartjes staat de plaats die aangeraden wordt om het kaartje te plaatsen.

Layout
Een enkele bladzijde in een scrapbook.

Memorabelia
Tastbare herinneringen aan een moment of evenement. Denk hierbij aan entreekaartjes, zand van het strand, een programmaboekje, een flyer, een geplette munt of een verpakking van een snoepje. Het kan van alles zijn.

Page Protector
Een plastic insteekhoes met verschillende vakjes. Deze zijn voor het eerst geïntroduceerd door Becky Higgins in het Project Life systeem maar worden inmiddels door verschillende merken in verschillende maten en samenstellingen gemaakt.

Project Life
Het scrapbook systeem ontwikkeld door Becky Higgins waarbij gebruik wordt gemaakt van Page Protectors en Core Kits om op een eenvoudige, snelle manier mooie scrapbook layouts te kunnen maken zonder het overweldigend te maken.

Prompt
Een woord of zinnetje (uitdrukking) om je op weg te helpen met je journaling.

Roller Date Stamp
Een datum stempel die je draait om zo de verschillende data samen te stellen. Deze zijn er nu ook met uitdrukkingen / woorden / zinnetjes / icoontjes en heten dan of Roller Stamp of Roller Phrase Stamp.

Scrapbook
Een herinneringenalbum dat voorzien is van foto’s en verhaal, en uitgebreid kan worden met versieringen.

Scrapbook papier
Stevig papier met een dessin dat meestal verkrijgbaar is in de maat 12 x 12″ (30,5 x 30,5 cm).

Scrapbooking
Het maken van een scrapbook.

Sequins
Pailleten.

Silhouette
Elektronisch snijapparaat.

Spread
Een dubbele layout, dus twee bij elkaar passende bladzijdes die een geheel vormen.

Title Cards
De kaarten uit een core kit die gebruikt worden in het eerste vakje van je Project Life layout als titel voor die bladzijde.

Vellum
Semi-transparant stevig papier. Het is vaak wit, maar is ook in kleur verkrijgbaar, al dan niet met dessin of versierd met folie opdruk.

Washi Tape
Japanse tape van dun papier verkrijgbaar in diverse kleuren en ontelbare patronen. Het is makkelijk verwijderbaar maar houdt stevig vast als het is aangedrukt.

Wood Veneer
Dunne houten vormpjes die als versiering worden gebruikt in scrapbooking en kaarten maken.

 

Mocht je nog een term missen of iets niet duidelijk zijn, aarzel dan niet en laat een berichtje achter onderaan deze blogpost.

Groetjes,

Leonie