Hallo Prulleke,

Er zijn veel verschillende inkten op de markt. Het kan daarom, zeker als beginner, heel verwarrend zijn als je niet weet waar je op moet letten. Je wilt namelijk graag het juiste product voor de klus. Daarom leek het me hoog tijd om eens wat uitleg te geven over de basis in je stempeluitzet.

Inkt kun je verdelen in verschillende groepen. Pigment, dye, solvent, watermark en hybride inkt. Ieder type inkt heeft zijn eigen voor en nadelen en daar zal ik per soort proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat die verschillen zijn.

Pigment inkt

Pigment inkt is een dekkende inkt die op het papier blijft liggen. Hierdoor is hij goed zichtbaar, ook op donkerder papier. Pigment inkt is langzaamdrogend en waterbestendig wanneer hij droog is. Door zijn lange open time (lang nat) is hij heel geschikt in combinatie met bijvoorbeeld embossingpoeders. Een voorbeeld van een pigment inkt is bijvoorbeeld Whisper White inkt.

Dye inkt

De meeste inkten die we bij Stampin’ Up! verkopen zijn dye inkten. Dit zijn sneldrogende inkten op waterbasis die reageren op water en niet permanent zijn. Doordat de inkt in het papier trekt, geeft het vaak een egaler resusltaat. De inkt heeft een transparante aard en is niet duidelijk zichtbaar op dondere kleuren kaartkarton. Memento is ook een dye inkt maar deze is wel waterresistent als deze helemaal droog is.

Solvent inkt

StaZon is een voorbeeld van een solvent inkt. Deze is permanent en dekkend. Hij is uitermate geschikt voor gladde oppervlakten zoals vellum en acetate sheet. De inkt droogt heel snel. Hoewel je deze inkt prima kunt gebruiken als je de afbeeldingen die je hebt gestempeld wilt kleuren met pigmenten op waterbasis, is deze inkt niet geschikt in combinatie met kleurmiddelen op alcoholbasis.

Watermark inkt

Ofwel inkt op oliebasis. Denk hierbij aan VersaMark inkt. Deze inkt is plakkerig en transparant. Hij droogt langzaam waardoor hij perfect is om te embossen. Watermark inkten worden daarom ook soms embossinginkten genoemd.

Hybride inkt

Water en olie zijn de meest voorkomende basis grondstoffen in inktpads. Omdat we allemaal weten dat die twee niet mengen, is het heel lang het geval geweest dat je de ene type inkt gebruikte voor het ene project en een ander type voor een ander project. Technologie, creativiteit en innovatie staan echter niet stil. Bij mijn weten was Tim Holtz de eerste die een lijn uitbracht met hybride inkten. Zijn Distress Oxides hadden daarom eigenschappen van zowel pigment inkten als dye inkten en hiermee zette hij de knutselwereld op zijn kop. Sindsdien zijn er meerdere merken die (vooral zwarte) hybride inkten op de markt hebben gebracht om zo meer toepassingen te kunnen bieden met hun inkten. Vooralsnog heeft Stampin’ Up! nog geen hybride inkt in het assortiment.

De beste

Hoe kies je de beste inkt? Dat blijft een kwestie van kijken waar je het voor wilt gebruiken. Ik kan zonder te weten wat je wilt doen Memento Tuxedo Black aanraden. Maar als je op acetaat wilt stempelen is dat niet de juiste keuze. Hetzelfde geldt als ik je StaZon adviseer. Daar heb je niks aan als je graag met alcoholstiften zoals de Stampin’ Blends kleurt omdat je strak gestempelde lijntje dan helemaal gaat vloeien. Het is dus belangrijk dat jij weet waar je de inkt voor wilt gebruiken en zo de beste keuze voor het project maakt.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze inktuitleg, neem dan gerust contact op met me. Ik snap dat het heel verwarrend kan zijn als er niet een pasklaar antwoord is voor iedere situatie.

Ik hoop dat je wel iets had aan de uitleg en dat het je helpt bij je volgende project.

Blijf veilig, blijf thuis, blijf lekker creatief bezig

Leonie

Onafhankelijk Stampin’ Up! demonstratricde