Hallo Prulleke,

Deze week nam ik een avondje de tijd om te spelen met de nieuwe Blending Brushes van Stampin’ Up! Ze zijn net uitgekomen en staan in de januari-juni mini catalogus op bladzijde . Ik heb een filmpje gemaakt van het experimenteren en deze is vanaf vandaag te zien op mijn YouTube kanaal. In het filmpje zie je alleen het uitproberen van de technieken. In dit (begeleidende) bericht laat ik zien hoe ik die panelen heb omgetoverd tot kaarten. Ik heb best een aantal voorbeelden gemaakt dus laten we snel beginnen.

Glow

Mijn eerste probeersel was iets dat ik in mijn lijstje ‘glow’ noemde. Ik bracht inkt aan in het midden van mijn paneel en vervaagde het naar buiten toe. Wat ik leerde in dat probeersel was dat ik nadat de inkt op de blending brush had gedaan, ik eerst op een reststukje papier wat inkt moest aftikken. Anders kreeg ik een net iets te donkere vlek. Gelukkig maakte het voor de uiteindelijke kaart niet veel uit omdat ik er iets overheen zou plakken. Ik maakte de kaart af met de nieuwe Sweet Strawberry stempelset en Strawberry Builder Pons. Ik heb de afbeeldingen wat kleur gegeven met de Stampin’ Blends. Het paneel heb ik wat kleiner gesneden zodat ik er een contrasterende gele mat achter kon plaatsen.

Spotlight

Voor het volgende paneel deed ik precies het tegenovergestelde. Ik bracht de inkt aan vanaf de randen en liet het midden wit. In mijn notitieboekje noemde ik het spotlight omdat de witte vlek in het midden me deed denken aan een schijnwerper. Ik kon daarom ook heel mooi in het midden van de kaart mijn afbeelding stempelen. Deze keer gebruikte ik de Zoo Globe stempelset uit de jaarcatalogus om een verjaardagskaartje te maken. Opnieuw gebruikte ik Stampin’ Blends om mijn afbeelding in te kleuren en sneed ik mijn paneel zo op maat dat ik er een mat achter kon plaatsen. Die was deze keer van Balmy Blue kaartkarton.

Stencils

Omdat de Blending Brushes echte borstels zijn en geen sponsjes had ik hoge hoop dat ze daarom prettiger zouden werken in combinatie met stencils dan bijvoorbeeld de vingersponsjes. Ik ging er van uit dat de haartjes minder makkelijk in de randjes van de stencils zouden haken. Mijn eerste ervaring overtrof mijn verwachtingen! De brush gleed zo soepel over het stencil. Er was amper weerstand en ik kon de inkt strepenloos aanbrengen. Ik was versteld van hoe geweldig dit ging. Het daagt meteen uit om er verder mee te gaan en meer te proberen. Je hebt veel controle over de gradatie van de inkt en de kleine borstelhaartjes zorgen voor een perfecte lijn zonder harde randen.

De kaart maakte ik af met een strook Poppy Parade kaart karton met daarop de spreuk met wit embossingpoeder. Daarover plaatste ik een Flirty Flamingo paneel met daarop weer een Whisper White paneel met mijn afbeelding uit de nieuwe Ice Cream Corner set. Ik stansde nog een stiksel detail met de nieuwe Stitched With Whimsy Dies. Deze geweldige stansen geven je kaarten een fantastisch detail zonder te opvallend te zijn. Ze staan op bladzijde 72 van de Mini Catalogus. Ook dit paneel sneed ik op maat en matte ik. Deze keer met Poppy Parade kaartkarton.

In de wolken

Zoals ik al zei was ik helemaal in de wolken met hoe fijn de Blending Brushes werkten met stencils en daarom besloot ik de techniek nogmaals te proberen met een zelfgemaakt stencil. Ik knipte wat verschillende boogjes uit een reststuk papier en met wat Balmy Blue inkt had ik in een mum van tijd een prachtige, zachte wolkenlucht gemaakt. Deze heb ik afgemaakt met een stempel uit de Sale-A-Bration set Darling Donkeys. Deze kun je gratis toevoegen bij een bestelling van € 60,- of meer tot 28 februari. Meer informatie over Sale-A-Bration lees je hier.

Het ezeltje kleurde ik in met de Stampin’ Blends en ik stempelde er een vrolijke spreuk bij. Het paneel sneed ik weer kleiner en deze keer plakte ik hem op een Balmy Blue paneel dat even groot was als de voorkant van mijn kaart. Aan de binnenkant stempelde ik met de Demonstratriceset Let’s Create Together de spreuk Welcome to our team omdat deze kaart voor Jolanda Stokvis zal zijn die net opnieuw is ingestapt als Stampin’ Up! demonstratrice en zo profiteert van de geweldige instapactie. (Welkom terug in Team Prulleke, Jolanda!)

Donker kaartkarton

Dit was weer zo’n probeersel waarvan het resultaat mijn verwachtingen overtrof. Deze keer wilde ik met witte pigment inkt blenden over een kleur donker kaartkarton. Ik koos Night Of Navy kaartkarton en koos opnieuw een stencil uit om overheen te blenden. Hoewel de pigment inkt duidelijk plakkeriger was dan de waterbased dye inkten hoefde ik maar 1 keer inkt te pakken om mijn achtergrond te maken. Het werkte fantastisch. De stencil liet een scherpe afbeelding achter en ik vond het resultaat geweldig. Het idee van ink blending met witte inkt op donker kaartkarton biedt veel verschillende mogelijkheden en ik hoop snel meer voorbeelden met deze techniek te kunnen delen.

De kaart hield ik eenvoudig. Op een strook Vellum Cardstock stempelde ik Bedankt uit Bedanken In Stijl. Ook het kleine spreukje dat ik eronder op een strookje Whisper White had gestempeld komt uit die zet. Ik bevestigde de Vellum strook aan de achterkant met wat Multifunctionele Vloeibare Lijm (Tombow) en plakte het aanvullende strookje met Stampin’ Dimensionals deels over de Vellum laag heen. Daarna plakte ik het paneel op mijn basiskaart.

Overige technieken

Het is me nog niet gelukt om van alle panelen een kaart te maken maar als je mijn social media in de gaten houdt zie je vanzelf de laatste panelen voorbijkomen. Ik maakte namelijk ook nog een ombre blend van Granny Apple Green naar Poppy Parade en ik maakte wat emboss resist panelen. Alle technieken werkten geweldig. Hier volgt een opsomming van mijn bevindingen:

Voordelen

 • Heel veel superzachte borstelhaartjes
 • Mooie verdeling van het gewicht, de kop trekt niet
 • Gebogen steel met breed handvat dat fijn in de hand ligt
 • Borstels zijn op meerdere manieren vast te houden
 • De borstels glijden over het papier
 • Hele zachte overgang tussen de kleuren
 • De kleur is heel geleidelijk op te bouwen
 • De fijne haartjes komen moeiteloos in de hoekjes van gedetailleerde stencils
 • Geen donkere randen inkt bij het aanbrengen van inkt langs de zijkanten van het cardstock
 • Pigment inkt geeft wat meer wrijving omdat het natter is in aard
 • Eenvoudig te reinigen
 • Een borstel per kleurengroep is voldoende

Nadelen

 • Ik kreeg geen hele donkere verzadiging van de kleur
 • Er zitten er maar 3 in een verpakking
 • Heel verslavend om mee te werken
 • Het duurt even voor de borstelhaartjes droog zijn

Schoonmaken

In mijn filmpje vertel ik een beetje over mijn eerste ervaring met het schoonmaken van de Blending Brushes. Omdat ik er maar 3 van had en ik wilde 4 verschillende inkten gebruiken moest ik een van de borstels wel schoonmaken. En dan wel die waar pigment inkt aan zat. Ik nam hem mee naar de keuken en spoelde hem uit onder de kraan. De whisper white inkt spoelde er gewoon zonder problemen uit. Ik droogde de borstel zo goed als ik kon af aan een theedoek en ging verder met mijn projectjes. Het was duidelijk dat de haartjes nog niet helemaal droog waren waardoor ik er nog niet goed mee kon blenden.

Ook heb ik geprobeerd om de alvast een beetje van de inkt te verwijderen van de haartje door deze af te vegen aan de Shammy. Dit haalt inderdaad een deel van de kleur al van de borstels af. Hij wordt niet helemaal schoon maar wel schoon genoeg om te kunnen switchen met een andere kleur. Persoonlijk durf ik niet buiten de eigen kleurgroep te gaan om contaminatie te voorkomen dus ik kan niet vertellen wat er gebeurt als je na het schoonmaken van je oranjeborsteltje daarna met paars wilt blenden. Afspoelen onder de kraan werkte in ieder geval prima maar je moet wel rekening houden met enige droogtijd. Wellicht is het verstandiger om pas aan het einde van de dag je borstels uit te spoelen zodat ze de hele nacht weer kunnen drogen. Of je investeer, net als ik, in een paar extra sets Blending Brushes.

Ik hoop dat je iets hebt aan al deze informatie. Of het nu alleen de inspiratie van de kaartjes is of dat het je helpt om te bepalen of je ook aan de slag wilt met de Blending Brushes. Ik ben er in ieder geval heel blij mee. Ze voegen zeker iets toe aan het assortiment met kleurapplicatietools die we al hebben en ik zal er nog veel mee creëren.

Tot de volgende keer,

Blijf veilig, blijf thuis, blijf lekker creatief bezig

Leonie

Onafhankelijk Stampin’ Up! demonstratrice