Hallo Prulleke,

Heb jij ook wel eens dat je een stempel zet op je project en als je het blok dan weghaalt dat het net niet goed is? Zoals mijn lieve vriendin Sirpa dan roept: “It’s ruined!” (Het is verpest.) Dan heb ik een product dat je een hoop frustratie (en papier) kan besparen. Hier volgen een aantal voorbeelden die je misschien wel herkent.

Probleem 1

Je bent bijna klaar me je kaart maar hebt nog geen spreuk geplaatst. Je pakt je stempel en … scheef. Het is maar een klein beetje, maar je ziet het wel. Op het moment dat je dat overkomt dan zakt de moed even in je schoenen. Natuurlijk kun je het oplossen. Zo kun een label maken waar je de spreuk nog een keer op stempelt en deze over je scheve spreuk plakken. Maar je had ook een stempelhulpmiddel kunnen gebruiken voor je op je kaart stempelde.

Probleem 2

Je gaat een grote stempel met veel details zetten. Je haalt de stempel omhoog en ziet dat de afbeelding niet overal even goed was afgedrukt. Waarschijnlijk heb je niet genoeg inkt aangebracht. Je zou dit voorzichtig kunnen opvullen met Stampin’ Write markers in dezelfde kleur inkt maar dat blijf je toch een beetje zien. Ook hier was een stempelhulpmiddel de oplossing geweest.

Probleem 3

Je wilt een achtergrondstempel afdrukken. Nu kun je kiezen: optie 1 is de stempel op het papier aanbrengen. Even stoeien met het grote zware blok en hopen dat hij goed zit. Optie 2 is het papier aan brengen op de stempel. Dat vereist minder stoeiwerk maar je hebt nog steeds het risico dat je papiertje verschuift of dat je de inkt niet gelijkmatig verspreid krijgt. Was er maar een makkelijkere manier…

Probleem 4

Je hebt een two-step stempel. Je hebt de outline al afgedrukt en nu moet de binnenkant nog. Het is een kleine, zeer geliefde stempel van je en daarom is deze al behoorlijk verkleurd. Je kunt er niet duidelijk doorheen kijken dus op de gok druk je hem op je papier… Je voelt het al aankomen. Hij zit er net naast. Ook hier is een makkelijkere manier voor!

De oplossing

Voor al deze problemen is een geweldige oplossing. Een hulpmiddel waarmee je kunt controleren of iets recht is, voor je het op je kaart stempelt. Je kunt er mee uitlijnen zodat je zeker weet dat de tweede laag van je afbeelding ook komt waar hij hoort te zitten. En je kunt er moeiteloos een tweede keer mee stempelen op dezelfde plek als het de eerste keer niet goed is gelukt. Ik heb het natuurlijk over de Stamperatus.

Basis

De Stamperatus helpt je om iedere keer een perfecte, scherpe afdruk te stempelen. Je kunt er eenvoudig gestempelde afbeeldingen mee uitlijnen, waaronder two-step stempels. Je krijgt er goede, complete dekking mee wanneer je grote stempels gebruikt en je kunt er makkelijk meerdere identieke projecten mee stempelen zonder dat je meerdere blokken nodig hebt. Dus wat is het precies?

Stamperatus bestaat uit een grijze onderkant met aan 2 zijden een scharnierkant en de andere twee zijden zijn open. De plaat is voorzien van een raster met markeringen in centimeters en inches en is magnetisch. Aan de achterzijde van de onderkant zijn 2 rechthoekige vakjes waar 2 magneten in zitten. Deze magneten zijn supersterk dus pas op dat deze niet te dicht bij elkaar komen want dan trekken zij elkaar zo sterk aan dat ze tegen elkaar kapot knallen (go on, ask me how I know!). Aan de zijkanten waar de scharnieren zitten, zit in het midden een vingergat waardoor je het geheel makkelijk kunt optillen. De bodemplaat van de Stamperatus is voorzien van rubbervoetjes zodat deze niet zomaar zal wegschuiven.

De Stamperatus wordt geleverd met 2 doorzichtige scharnierende platen die passen in de scharnieren van de onderkant. Hierin zit een raster met centimeter markering geetst. De hoeken zijn netjes afgerond en het plastic is stevig en een beetje buigzaam. Het is belangrijk om te weten dat je niet allebei de platen in de scharnieren kunt laten zitten en ze dan dicht kan klappen. Een van de platen moet je er los bij bewaren. De Stamperatus wordt geleverd met een zwarte foam mat. Deze is voor gebruik in combinatie met fotopolymeer stempels.

Instructies

Voorbeeld 1

Je plaatst je kaartkarton waar je op wilt stempelen in je Stamperatus en zet dit vast met een van de magneten. Plaats de stempel waar je denkt dat je de spreuk wilt hebben. Plaats de transparante plaat in het scharnier en klap hem dicht om zo de stempel op te pakken. Controleer met het raster of je stempel ook daadwerkelijk recht zit en breng je inkt aan op de stempel. Als extra stap kun je nu een stuk window sheet over je kaart heen leggen. Als je hem dan afdrukt kun je nog een keer extra controleren of deze echt zit waar en hoe je wilt. Als alles naar wens is, haal je de window sheet weg en brengt opnieuw inkt aan op de stempel en drukt hem af. Perfect

Voorbeeld 2

Hier begin je op dezelfde manier. Je legt je papier in de Stamperatus en zet het vast met de magneten. Je plaatst de stempel waar je hem wilt hebben en pakt hem op met de plaat door hem dicht te klappen. Je brengt inkt aan en drukt je stempel af. Als je kijkt en het is niet naar wens, breng je opnieuw inkt aan op je stempel en klapt de plaat weer dicht. Omdat je het papier niet hebt verschoven en de stempel ook op dezelfde plaats zit, kun je hem een tweede keer op exact dezelfde plek stempelen om eventueel gemiste stukjes alsnog te stempelen. Ideaal.

Voorbeeld 3

De achtergrond stempel. Je kunt je stempel weer op de plaat plakken en afdrukken op je kaart. Ik zou je hier echter aan raden om je kaart met wat verplaatsbare lijm vast te plakken aan de binnenkant van je Stamperatus. De achtergrond stempel zal namelijk groter zijn dan je papiertje. Dat betekent dat je geen magneet kunt gebruiken en dat kan zorgen dat je papier verschuift. In dit geval zou je het ook andersom kunnen doen. Je kunt de achtergrond stempel in de onderkant van de Stamperatus leggen en het papier met wat verplaatsbare lijm op de transparante plaat plakken. Dat kan het verspreiden van de druk vergemakkelijken. Kijk maar eens wat jij het prettigste vind werken.

Voorbeeld 4

Zoals je al hebt gemerkt is het heel eenvoudig om de stempels te plaatsen waar je ze wilt afdrukken en ze dan op te pakken met de plaat. Je weet dat je dan op exact de juiste plek zult stempelen. Voor two-step stempels die verkleurd zijn of die heel klein zijn is dit een ideaal hulpmiddel. Persoonlijk pak ik hem dan ook iedere keer als ik een van de Hippo Happiness stempels wil stempelen. Zo weet ik zeker dat alles perfect uitlijnt.

Accessoires

Zoals je ziet is de Stamperatus een geweldig hulpmiddel dat een hoop frustratie kan besparen. Zoals hij is het een handig stuk gereedschap maar Stampin’ Up! heeft nog een aantal accessoires om het gebruik nog aangenamer en/of makkelijker te maken.

Stamperatus Magneten

Zoals ik al zei zijn de magneten supersterk maar ook kwetsbaar als ze tegen elkaar aan ketsen. Ze breken dan makkelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het fijn om te weten dat je vervangende magneten los kunt verkrijgen. Een handige tip als het gaat om de magneten is dan ook om ze te bekleden met een laagje (washi)tape. Op die manier zit er een extra laagje om en kun je een soort greepje maken aan je magneet zodat deze makkelijker op te makken is. Je kunt dan ook heel eenvoudig herkennen welke magneetjes van jou zijn.

Stamperatus Foam Mat

Ook deze zit inbegrepen bij de Stamperatus maar mocht je hem misplaatsen, dan kun je een vervangende foam mat los kopen.

Stamperatus Deluxe Foam Mat

Dit is de chiquere versie van de foam mat die standaard wordt geleverd bij je Stamperatus. Deze variant heeft een gelamineerde bovenkant waardoor je hem eenvoudig schoon kunt maken met een vochtig doekje. Bovendien is die bovenkant voorzien van een grid markering met linialen in centimeters en inches.

Small Grid Paper

Het blok met rasterpapier bevat 50 vellen die perfect passen in de Stamperatus. De ene kant heeft een raster met liniaal in centimeter en de andere kant heeft dat in inches. Het is een handige hulpmiddel om ook je fotopolymeer stempel wat uit te lijnen, af te stempelen en je foam mat te beschermen. (Hij is ook handig als afstempel/reststuk papier als je je grote gridpapier schoon wilt houden.)

Craft & Carry Stamperatus Bag

Tot slot moet ik je natuurlijk nog even wijzen op de prachtige tas die kunt aanschaffen voor je Stamperatus. Deze heet een rits die volledig langs drie kanten loopt waardoor je de tas helemaal open kunt leggen. Hij heeft bovendien 3 vakjes aan de binnenkant. Een voor de onderkant van je Stamperatus en twee voor de transparante platen. Het buitenste vak kan gebruikt worden voor stempels of andere benodigdheden en deze is voorzien van een magnetische sluiting. Verder wordt de tas geleverd met een verstelbare schouderband zodat je je handen vrij hebt als je hem mee neemt.

Alle genoemde producten kun je terugvinden op pagina 164 van de jaarcatalogus en als je geïnteresseerd bent kun je ook op deze link klikken. Deze neemt je mee naar de productlijst die ik heb aangemaakt in mijn webshop deel. Hier kun je deselecteren wat je niet wilt of aan laten staan wat je wilt bestellen. Vergeet niet om bij het afrekenen de gastvrouwcode te gebruiken. Deze staat in de rechterzijbalk (of verder naar beneden als je op mobiel kijkt).

Technieken

Naast alle stempel problemen die je kunt vermijden met de Stamperatus, is het ook een hulpmiddel om verschillende technieken mee uit te voeren. Hier zal ik een volgende keer meer over vertellen. Voor nu hoop ik dat je dit een leerzaam en behulpzaam artikel vond en dat je morgen weer terug komt om te kijken wat ik dan te vertellen heb.

Ben je geinteresseerd in meer informatie en inspiratie? Overweeg dan even om je op te geven voor mijn Nieuwflits. Iedere week deel ik daar een korte samenvatting van acties van Stampin’ Up! en deel ik weetjes en inspirerende projecten. Je kunt je aanmelden met het formulier in de zijbalk.

Tot de volgende keer,

Blijf veilig, blijf thuis, blijf lekker creatief bezig

Leonie

Onafhankelijk Stampin’ Up! demonstratrice