Hallo Prulleke,

De afgelopen 2 dagen heb ik snotterend in bed doorgebracht. Het is waarschijnlijk alleen een neusverkoudheid. Toch ga ik zo meteen voor de zekerheid even naar de teststraat. Mijn zelftest was al negatief dus het is echt alleen een officiële formaliteit. Mij geeft het in ieder geval gemoedsrust. Zeker als ik donderdag weer een koffie & een kaartje workshop ga geven.

Rust

Terwijl ik zo in bed lag moest ik aanvankelijk denken aan alle dingen die moesten gebeuren. Nou ja, die ik graag had afgevinkt. De was strijken, alvast wat kaartjes maken voor deze week, het huis versieren voor Sinterklaas en een spelletjes spelen met mijn kinderen. Ik had er alleen geen energie voor. Stom hè? Alleen een snotneus is al zo vermoeiend dat ik niet eens uit bed wilde. Mijn begripvolle echtgenoot vond dat ik naar mijn lichaam moest luisteren en dat ik maar eens moest rusten.

Nodig?

Alles verliep prima. Mijn dochter was op tijd bij Scouting, mijn man nam de jongens mee naar een Sinterklaasmiddag in het buurtgebouw en mijn oudste zoon had zelf zijn koffer ingepakt om te logeren bij een vriendje na afloop van de Sinterklaasmiddag. Hoewel ik wel mocht controleren of hij alles dat hij nodig had bij zich had (hij was zijn pyjama vergeten dus maar goed dat ik even keek), had hij alle benodigdheden zelf gepakt en ingepakt. Als mijn man de koffer gecontroleerd had, had hij ook meteen gezien dat de pyjama ontbrak. Eigenlijk hadden ze me dus helemaal niet nodig…

Niet nodig

Op zondag werden er in onze Team WhatsApp groep weer volop creatieve projecten gedeeld die de meiden hadden gemaakt in het weekeind. Er werd, zoals altijd, positief en enthousiast op elkaar gereageerd. Zij hadden mij dus ook niet nodig….

Overbodig

Heel even leek het alsof mijn hoofd het gevoel van overbodig zijn wilde aannemen als de waarheid. Alles ging prima. Manlief verzorgde het eten, de kinderen gedroegen zich redelijk en alles ging zijn gangetje. Of ik er nou wel of niet bij was het maakte geen verschil. Ik besefte me op tijd dat ik weer aan het doordraven was. Het is zo makkelijk om je mee te laten slepen door het gevoel van niet nodig zijn. Zeker als alles ook prima verloopt. Waar ik eerst dacht alles tot in de puntjes te moeten regelen, werd ik nu even met mijn neus op de feiten gedrukt. Ze kunnen het allemaal zonder mij. Ik nam even adem en besloot het van een andere kant te bekijken.

Los laten

Alle druk die ik op mezelf leg om alles voor iedereen zo goed mogelijk te regelen, is niet nodig. Ik hoef niet steeds te controleren of alles wel geregeld is, klaar ligt, voorbereid is en verzorgd is. Ik kan gewoon wat loslaten want het lukt prima als ik er niet ben om dat allemaal te doen. Als ik wat druk van de ketel laat en niet de hele tijd aan het plannen ben wat nog geregeld moet gaan worden kan ik wat meer gaan genieten van het moment. Zelfs als er met zoveel zakdoekjes om me heen niet echt veel is om van te genieten.

Genieten

De wetenschap dat alles doordraait zonder mij is eigenlijk wel heel rustgevend, bevrijdend, aangenaam. Het biedt ook mogelijkheden. Ik kan dus gewoon ook wat tijd nemen om te niksen. Of te lezen (wat in mijn beleving vaak gelijk staat aan niksen ook al weet ik dat dat niet zo is). En daarom besloot ik dat te doen, te gaan lezen. Omdat het de meest productieve vorm van niksen is.

Niksen

Ik heb anderhalf boek uitgelezen in die 2 dagen en flink wat geslapen. Ik wist niet dat ik zo moe was. En vandaag ben ik weer vroeg opgestaan om er weer tegenaan te kunnen. Mijn snotteren is nog niet helemaal weg maar ik kan al weer ademhalen door mijn neus. Dus dat is vooruitgang. Ik heb wat extra waardering voor de vrijheden die ik soms zo voor lief neem. Ik hoef niet alles alleen te doen en het komt ook allemaal goed als ik niet alles tot in de puntjes regel.

Mindful

Ik ga in ieder geval meer genieten van alle mogelijkheden die ik heb. Zoals het bepalen van mijn werktijden en werkzaamheden. Ook daarin vond ik dat ik alles moest kunnen bolwerken. Dat gaan we ook even rustiger en bewuster aanpakken. Meer mindful. Al met al wil ik wat kleine aanpassingen gaan doorvoeren om alles wat makkelijker te laten verlopen.

Openbaring

**Zucht** Misschien heb jij deze openbaring al lang geleden gehad. Voor mij is het iets waar ik al langer probeer naar toe te werken en dit weekeind voelde echt als een kleine doorbraak. Het is een ding om het te lezen maar heel iets anders om het te ervaren.

Conclusie

Kortom ik heb geleerd dat dingen ook lukken als ik niet alles controleer. En dat het ook niet erg is als een taakje een dag later gebeurt. Dat ik ook tijd voor mezelf kan nemen en niet iedere minuut bezig hoef te zijn met bezig zijn. Dat ik geniet van de rust en vrijheid die ik krijg van loslaten waardoor ik beter mezelf kan zijn en kan genieten van alle aspecten van en mensen in mijn leven.

Waar zo’n snotneus al niet goed voor is!

Leonie François

Onafhankelijk Stampin’ Up! demonstratrice